Christina Nakou

(for english text please see below)

 

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΚΟΥ γεννθηκε στην Αθνα το 1973.

Απ το 1987 ως το 1990 μαθτευσε κοντ στον ζωγρφο Θανση Στεφπουλο. Απ το 1990 ως το 1996 σποδασε στην Ανωττη Σχολ Καλν Τεχνν της Αθνας, Ζωγραφικ στο εργαστριο του Χρνη Μπτσογλου και Ψηφιδωτ με τον Γιννη Βαλαβανδη και τη Δφνη Αγγελδου. Το 1992-93 τιμθηκε για τις σπουδς της με την υποτροφα του Ι.Κ.Υ.

Το καλοκαρι του 1995 παρακολοθησε σεμινριο του CISIM (Centro Internazionale Studi Insegnamento Mosaico) στη Ραβννα, με θμα «Εφαρμογ του ψηφιδωτο σε αντικεμενα».

Κατ τα τη 1997-1998 και 1998-1999 παρακολοθησε το εργαστριο  του Θδωρου Παπαγιννη στην ΑΣΚΤ κνοντας σπουδς δετερου πτυχου στη Γλυπτικ.

Παρουσασε την πρτη της ατομικ κθεση το 1996, στην Αθουσα Τχνης Αθηνν, και τιμθηκε απ τη Μαριλνα Λιακοπολου ως πρωτοεμφανιζμενη καλλιτχνης με το παθλο Περικλς Βυζντιος.

Τον Μιο του 1999 συμμετεχε στη Διαδρομ 49, μια εικαστικ παρμβαση στο κντρο της Αθνας, μαζ με τους Β. Βλασταρ, Γ. Σκαλτσ, Π. Νικολακπουλο κ.. Το ργο της, διαστσεων 5 x7 μ., αναρτθηκε στερα απ ειδικ δεια της Αττικ Μετρ Α.Ε., πνω στο κτριο Φιξ, νυν ΕΜΣΤ.

Το καλοκαρι του 1999 συμμετεχε ως ελληνδα καλλιτχνης, στερα απ πρσκληση του Πολιτιστικο Οργανισμο «Οι δρμοι της ελις» στο οδοιπορικ που κλυψε τον γρο της Μεσογεου. «Οι δρμοι της ελις» αναγνωρστηκαν επσημα το 2003 ως «Παγκσμια Πολιτιστικ Διαδρομ» της Unescoκαι το 2006 ως «Μεγλη Ευρωπακ Πολιτιστικ Διαδρομ» του Ευρωπακο Συμβουλου.

Τον Απρλιο του 2000 εκπροσπησε την Ελλδα στον τομα της ζωγραφικς στο 18ο ετσιο Μεσογειακ Πολιτιστικ Φεστιβλ της Περιφρειας της Ντιας Γαλλας, Les Rencontres Méditerranéennes, με την ατομικ της κθεση στην Espace Molière, στην Agde.

Τον Φεβρουριο του 2007 τιμθηκε απ το Υπουργεο Πολιτισμο με το Α Bραβεο για τον σχεδιασμ του λογτυπου με θμα «Ο Πολιτισμς της Ελις».

Μεγλο ψηφιδωτ ργο της με θμα την Ελι, ανκει στο Πολιτιστικ δρυμα του Ομλου Πειραις και εκτθεται μνιμα στο Μουσεο της Ελις του ΠΙΟΠ στη Σπρτη.

λλα ψηφιδωτ της ργα βρσκονται σε ιδιωτικς συλλογς στην Ελλδα και το εξωτερικ.

Τον Ιονιο του 2013 παρουσασε το ργο της Fear στο CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), προσκεκλημνη στο residency Art and Crisisπου οργνωσε το  TRAMOD (Trajectories of Modernity) Project, μαζ με τον ζωγρφο Moshekwa Langa και τους ποιητς Ορφα Απργη και Rustum Kozain. Τα ργα  δημιουργθηκαν επ τπου στο Pati de les Donesτου CCCB στε η διαδικασα δημιουργας τους να εναι προσιτ στο κοιν. Οι συνεντεξεις των καλλιτεχνν και τα ργα τους παρουσιζονται στο μεγλου μκους ντοκιμαντρ με ττλο «Turn the crisis upside down» που χρηματοδοτθηκε μσω του Tramod απ το European Research Council. Τον Μιο του 2014 προσκλθηκε να παρουσισει το ργο της στο Παγκσμιο Συνδριο Σγχρονου Ψηφιδωτο, που πραγματοποιθηκε στο Αrchitekturzentrum Wienστη Βιννη.

Τον Μρτιο του 2015 το Μορφωτικ δρυμα της Εθνικς Τραπζης παρουσασε την  ατομικ της κθεση «Διερευνσεις του Φβου».

Το 2001 εκδθηκε απ τις Εκδσεις γρα το λεκωμα με ττλο «Ελις» που παρουσιζει τα ργα μεγλων διαστσεων με σινικ μελνη της Χ.Ν. εν τον Σεπτμβριο του 2014 κυκλοφρησε απ τις διες εκδσεις το βιβλο «Σαρντα» που αποτελε να κοιν ργο της Χ.Ν. με την ποιτρια Ναταλα Καραγιννη.

Τον Οκτβριο του 2016 συμμετεχε στην κθεση  "Unconscious Playground" , στο Μουσεο Μπουζινη, στο πλασιο του  Ευρωπακο project NEFELE / Networking European Art Festivals for Mental Life Enhancement που διοργαννεται απ 5 ευρωπακος φορες (Eλλδα, Ιταλα, Ισπανα, Ιρλανδα, Λιθουανα). 

 

Εκπαιδευτικ Προγρμματα:

 

Κατ τα τη 2009-12 οργνωσε και επιμελθηκε εικαστικ εργαστρια για παιδι στην Σχολ Χιλλ που εχαν ως στχο να φρουν τα παιδι σε επαφ με την Ιστορα μσω της εικαστικς δημιουργας. Τα ργα αυτ εκτθηκαν περιοδικ στο Πνευματικ Κντρο του Δμου Αθηναων "Πρκο Ελευθερας", στο «Αθανασκειο» Αρχαιολογικ Μουσεο Βλου και στην Δημοτικ Πινακοθκη του Δμου Κρκυρας. Οι εκθσεις αυτς πλαισιθηκαν απ ημερδα που οργνωσε το Πανεπιστμιο Θεσσαλας ( Εργαστριο Μουσειακς  ρευνας και Εκπαδευσης του Τμματος Προσχολικς Εκπαδευσης και Εργαστριο Περιβαλλοντικς Επικοινωνας και Οπτικοακουστικς Τεκμηρωσης του Τμματος Αρχιτεκτνων)  με θμα «Ταξιδεοντας στον Χρνο μσα απ την Τχνη - Δημιουργικς Εκπαιδευτικς Δραστηριτητες». Κποια ργα εκτθηκαν επσης στην Διπλρειο Σχολ στα πλασια της 3ης Biennaleτης Αθνας..

Το φθινπωρο του 2015 διοργνωσε και επιμελθηκε για την Βασιλικ Πρεσβεα της Νορβηγας, εικαστικ εργαστρια για παιδι που διαμνουν στους Ξεννες Φιλοξενας Ασυνδευτων παιδιν Προσφγων/ μεταναστν Stegi+ (Praxis), Μλλον και Ξεννας των Γιατρν του Κσμου, στην Αθνα και την Πτρα.

Την νοιξη του 2016 οργνωσε και επιμελθηκε το πργραμμα ¨Χαρτογρφηση της Επιθυμας; η εμπειρα του τπου και των διαδρομν". Τα ργα των παιδιν παρουσιστηκαν στο Μουσεο Μπενκη, Πειραις απ τις 29/5 ως τις 29/6 στο πλασιο της Παγκσμιας Ημρας Μουσεων που εχε θμα "Μουσεα και Πολιτιστικ τοπα". Η "Χαρτογρφηση της επιθυμας" καταγρφηκε μσω των εκπαιδευτικν προγραμμτων του Μουσεου Μπενκη, απ το Tandem Europe, μια ευρωπακ πρωτοβουλα πολιτιστικς ανταλλαγς που οργαννεται απ το European Cultural Foundation (Amsterdam), το MitOst e.v Organisation (Berlin) και το Fondazione Cariplo ( Italy) 

Τον Οκτβριο του 2016 οργνωσε εικαστικ εργαστριο για παιδι με θμα "Το τυχαο στην τχνη" στο Μουσεο Μπουζινη, Αθνα, στο πλασιο του  Ευρωπακο project NEFELE / Networking European Art Festivals for Mental Life Enhancement.

Τον Νομβριο του 2016 οργνωσε και επιμελθηκε μαζ με την Δ. Κουρ το πργραμμα "Συνομιλντας με το Κυπριακ Συλλαβριο" στο Μουσεο Κυκλαδικς Τχνης. 

Τον Δεκμβριο του 2016 εκδθηκε απ τις εκδσεις ΑΓΡΑ το βιβλο της " Ιστορες της Τχνης για παιδι -  με διφορους τρπους".

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Μρτιος 2015, ΜΙΕΤ, Αθνα

Ιονιος 2013   CCCB, Barcelona, Art and Crisis, Tramod Project Residency 

Μιος 2009    Espace Periple, Βρυξλλες.

Οκτβριος 2001  Κντρο Τεχνν, Πρκο Ελευθερας, Πολιτιστικς Οργανισμς Δμου Αθηναων 

                       – Αθουσα Τχνης  Αθηνν. 

             

 

Απρλιος 2000       Espace Moliere, Agde. Ελληνικ συμμετοχ στον τομα της ζωγραφικς στο 18ο ετσιο Μεσογειακ

                            Πολιτιστικ Φεστιβλ της Περιφρειας της Ντια Γαλλας, ‘18èmes Rencontres Mediterraneènnes

Νομβριος 1999     Espace Periple, Βρυξλλες.

Απρλιος 1997      Αθουσα Τχνης Αθηνν, Αθνα. παθλο Π. Βυζντιος.

 

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

Οκτβριος 2016     "Unconscious Playground" ,    Μουσεο Μπουζινη, Αθνα

Αγουστος 2015   Γιννης Μιχαηλδης - Χριστνα Νκου, Γκαλερ Σκουφ, Μκονος

Δεκμβριος 2014      "Γραφ", Γκαλερ Σκουφ , Αθνα

Νομβριος 2014 - Φεβρουριος 2015   Musiwa 2014, Palagio di Parte Guelfa, Palazzo Medici Riccardi, Φλωρεντα

Σεπτμβριος 2014     "Sea Ecstatic", DCartworks, Αθνα

υγουστος 2014      " Νερ", Παλι Δημοτικ Σχολεο Χρας Πτμου

Μιος 2014             14η Διεθνς κθεση Σγχρονου Ψηφιδωτο, Kulturzentrum Palais Pulffy, Vienna.

                                 Παγκσμιο Συνδριο Σγχρονου Ψηφιδωτο, Center of Architecture of Vienna.

 Δεκμβριος 2006   «ταν κποτε η Πηνελπη Δλτα …», Θατρο Κολλεγου Αθηνν, Αθνα.

Νομβριος 2006 «Ελαας Εγκμιον», Κεντρικ Κτριο του ΟΗΕ, Να Υρκη.
Ιονιος 2005 Ομαδικ περιοδεουσα κθεση «Ελαας Εγκμιον» της Ακαδημας Αθηνν στο Μγαρο Ακαδημας Αθηνν, στον Δμο Περιστερου, στη Δημοτικ Πινακοθκη Λρισας – Μουσεο Γ. Κατσγρα, στο Πανθεσσαλικ Στδιο Βλου, στο Ευρωπακ Πολιτιστικ Κντρο Δελφν.
Μρτιος 2002 Ομαδικ κθεση «Κκλοι ζως με θμα την ελι», Πνευματικ Κντρο Δμου Καλαμτας.
Νομβριος 2000 Ομαδικ κθεση «Ιστορντας την ελι», δρυμα ΑΚΤΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΙΣ, Πρβεζα.
Ιονιος 2000 Ομαδικ κθεση «Αργο-Πορεες», Δημοτικ Επιχερηση Πολιτισμο ργους, Στρατνες Καποδστρια, ργος
Οκτβριος 1999 Ομαδικ κθεση «Η ελι και το λδι απ την αρχαιτητα ως σμερα», στο πλασιο επιστημονικο συνεδρου στο Μγαρο της Ακαδημας Αθηνν.
Ιονιος 1999 Ομαδικ κθεση Νεοελλνων Εικαστικν Δημιουργν στο πλασιο του Διεθνος Συνεδρου «Η ελι στο παρελθν και στο μλλον», δρυμα Π. & Μ. Κυδωνιως, νδρος.
Μιος 1999 Συμμετοχ στη «Διαδρομ 49», Καλλιτεχνικ παρμβαση στην πλη της Αθνας.
Μιος 1999 Ομαδικ κθεση, Γκαλερ Terra Cotta, Θεσσαλονκη.
Μρτιος 1998 Ομαδικ κθεση «Πσης Φσεως», Γκαλερ Σελνη, Κηφισι.
Δεκμβριος 1997 Ομαδικ κθεση συνεργατν της Αθουσας Τχνης Αθηνν, Αθουσα Τχνης Αθηνν.
Αγουστος 1997 Ομαδικ κθεση «8 ΕΙΚ. ΑΣΚΤ. ΙΚΟΙ», Miranda Gallery, δρα.
Ιολιος 1997 Ομαδικ κθεση στο πλασιο του Α’ Παγκσμιου Συνεδρου Αποδμων Βοιωτν, Πινακοθκη Βοιωτας, Λιβαδει.
Ιονιος 1997 Ομαδικ κθεση επιλεγμνων αποφοτων ’96 ΑΣΚΤ, Ξενοδοχεο Candia Marris, Ηρκλειο Κρτης.
Μιος 1997 κθεση Αποφοτων ΑΣΚΤ. Εθνικ Πινακοθκη, Αθνα.

 

 

 

 

Christina Nakou was born in Athens, Greece, in 1973.


From 1987 to 1990 she attended classes in painting at the atelier of the painter Th. Stefopoulos. In 1990 she entered the Athens School of Fine Arts, from which she graduated in 1996, having attended the workshops of Chr. Botsoglou for painting and of G. Valavanidis and D. Agelidou for mosaics. In the summer of 1995 she attended the seminar ‘Aplications of Mosaics in Objects’, at the Centro Internazionale Studi Insegnamento Mosaico (CISIM ) in Ravenna, Italy. In 1997-1998 and 1998-1999 she worked on sculpture at the workshop of Professor Th. Papagiannis at the Athens School of Fine Arts.
In 1999 she participated in Route 49, a group installation exhibition in the center of Athens (together with V.Vlastaras, G. Skaltsas, P. Nikolakopoulos and others).

In April 1997 she was given the price ‘Pericles Byzantios’ by the Athens Art Chamber.

In 1999 she was invited as a Greek artist to participate in the “Routes of the Olive tree”, a travelogue recognized as a World Cultural Route by Unesco and Great European Cultural Route by the European Committee.

In April 2000 her work was selected as Greek participation in the field of painting at the 18th annual Mediterranean Cultural Festival of the Province of South France.

In 2001 Agra publications published an art book about her work.

In February 2007 she was honored by the Ministry of Culture of Greece with the A’ Prize in an international competition for the design of ‘The Culture of the Olive Tree’ logotype.
One of her mosaic works is permanently exposed in the Museum of the Olive Tree in Sparta, Greece.

In June 2013 she created and installed her work "Fear" at the CCCB in Barcelona, while participating as a greek artist to the TRAMOD Residency, next to Moshekwa Langa, Rustum Kozain and Orfeas Apergis.

 (You can find more info in «Turn the crisis upside down» documentary, financed by the European Research Council.)

In May 2014 she was invited to present her work in the World Conference of Contemporary Mosaic in the Αrchitekturzentrum in Wien.

In September 2014, Agra Publications published the art book "Saranta" as a commun art work of Christina Nakou and the poet Nathalia Karagiannis.

In 2015 the Cultural Foundation of National Bank of Greece presented her work “Fear Investigations”.

In October 2016, she participated in the group exhibition "Unconscious Playground"  at the Bouzianis Museum, in Athens. The exhibition was held by the Nefele European Program / Networking European Art Festivals for Mental Life Enhancement.

Her work can be found in Greece and abroad.

Art Workshops:

Since 2009 she organizes art workshops that aim to the formation of a personal approach of the Past, through art practise. The artworks were exhibited at the Centre of Arts, Parko Eleftherias (exhibition organized by the Cultural Organization of the Municipality of Athens), at the Athanasakeion Archeological Museum of Volos (exh. org. by the University of Thessaly) and at the Municipal Gallery of Corfu.

Part of the work was exhibited at the 3rd Biennale of Athens.

In 2015 she  organized and curated art workshops for migrant minors in Athens and Patras. The workshops were funded by the Norwegian Embassy through the EEA Grants.

In February-April 2016 she organized and curated the "Mapping of Desire: Experiencing place and routes" project. The works of the children were presented at the Benakii Museum, Pireos from 19/5 to 29/6 in occasion of the International Day of Museums "Museums and Cultural Landscapes". The "Mapping of Desire" project has been recorded byTandem Europe, a European Initiative of Cultural Exchange that is organized by the European Cultural Foundation (Amsterdam), the MitOst e.v Organisation (Berlin) and the Fondazione Cariplo ( Italy).

In October 2016 she curated and organized an artworkshop for children focused on the diffrent ways that artists use in order to express their unconscious. The workshops took place in the Bouzianis Museum, Athens, during the NEFELE European Project.

In November 2016 she curated and organized together with D.Kouri the program " In conversation with the Cypriot Syllabary" for the Museum of Cycladic Art, Athens. The program is running through 2017.

In December 2016 Agra Publications published her book "Stories of Art for children - in various ways".

 

PERSONAL EXHIBITIONS

 

 March 2015              Cultural Foundation of National Bank of Greece, Athens

June 2013                 CCCB, Barcelona , Art and Crisis, Tramod Project Residency.

May 2009 Espace Periple, Brussels.
October 2001 Centre of Arts, Parko Eleftherias, Cultural Organization of the Municipality of Athens and the Athens Art Chamber.


 

April 2000         Espace Moliere, Agde. Greek participation in the field of painting at the 18th annual Mediterranean Cultural                         Festival    of the Province of South France, ‘18èmes Rencontres Mediterraneènnes’.

November 1999  Espace Periple, Brussels

April 1997         Athens Art Chamber, Price "Pericles Byzantios"

   
   
   

GROUP EXHIBITIONS

 

October 2016     "Unconscious Playground" , Bouzianis Museum, Nefele Project, Athens

August 2015    "Y.Michailidis- Ch.Nakou"   Skoufa Gallery , Mykonos

December 2014  "Scripture", curator L.Plessa, Skoufa Gallery 

November 2014 - January 2015   Musiwa 2014, Palagio di Parte Guelfa - Palazzo Medici Riccardi, Florence

September 2014    “Sea Ecstatic", DCartworks, Athens

 August 2014          “Water”, group exhibition at the old Primary School of Chora, Patmos

May 2014               XIV AIMC World Conference and Exhibition of Contemporary Mosaic,

                           Center of Architecture of Vienna

December 2006   There was Penelope Delta…’ Hellenic American Educational Foundation  Theater, Athens

November 2006   ‘In praise of the olive tree’, Central Building of UN, New York. June 2005      June 2005

June 2005             Group   Exhibition of the Academy of Athens, ‘In praise of the olive tree’,  

                             Academy of Athens Chamber; Municipal Gallery of Larissa – G. Katsigras

                            Museum; Stadium of Thessaly in Volos; European Cultural Centre of Delfi.

March 2002           Group Exhibition ‘Life Circles on the theme of the olive tree’, Cultural Centre     

                                  of the Municipality of Kalamata.    

November 2000    Group Exhibition ‘Telling the history of the olive tree’, Aktia Nikopolis.

                                Foundation, Preveza

June 2000            Group Exhibition ‘Argo-Pories’, Cultural Organisation of the Municipality of  

                               Argos, Stratones Kapodistria, Argos.

October 1999      Group Exhibition ‘The olive tree and the oil from ancient times till today’ at

                              the scientific congress of the Academy of Athens.

June 1999           Group Exhibition of Modern Greek Artists at the International Congress

                              ‘The olive tree in the past and in the future.’ P. & M. Kidonieos Foundation,

                              Andros.

May 1999            Paricipation in ‘Route 49’, Cultural happening in the City of Athens.

May 1999           Group Exhibition, Terra Cotta Gallery, Thessaloniki.       

March 1998         Group Exhibition «Passis Fiseos», Selene Gallery, Kifissia

December 1997  Group Exhibition of the artists of the Athens Art Chamber, Athens Art

                              Chamber.

August 1997        Group Exhibition «8 ΕΙΚ. ΑΣΚΤ. ΙΚΟΙ», Miranda Gallery, Hydra.

July 1997               Group Exhibition at the 1st Universal Congress of Biotian Greeks

                               Abroad, Art Gallery of the Province of Biotia, Livadia.                                                                                            

June 1997             Group Exhibition of selected graduate students of Athens School of

                             Arts. Candia Marris Hotel, Herakleion, Crete.

May 1997             Group Exhibition of the Graduating Students of the Athens School of

                             Fine Arts. National Gallery Athens